Nadziane pączki/ Donuts

Składniki/Ingredients:

  • 2 jajka/  2 eggs
  • 1 szklanka mleka/ 1 cup milk
  • 1,5 szklanka mąki ryżowej/ 1,5 cup flour
  • 1,5 szklanka mąki kukurydzianej/ 1,5 cup flour
  • 1 szklanka mąki pszennej*/ 1 cups flour
  • 6 łyżek oleju kokosowego/ 12tbsp vegetable oil
  • 1/2 szklanku cukru brązowego/ 1/2 cup sugar
  • 25g świeżych drożdży/ 2 1/4 tsp instant or active dry yeast
  • 1/2 łyżeczki soli/ 1/4 tsp salt

*Bałam się, że kiedy nie dodam mąki pszennej nie wyrosną mi pączki, ale możecie pokombinować z innym rodzajem.

Do małego garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lecz nie doprowadzamy do zagotowania. Przelewamy do miski i mieszamy z cukrem aż do połączenia składników, dodajemy pokruszone drożdże i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy roztrzepane jajko i roztopiony olej, mieszamy. Przesiewamy mąkę i sól. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i zostawiamy na 10 minut po czym przykrywamy ściereczką i wkładamy do lodówki,najlepiej na całą noc.

Przekładamy ciasto do foremki u mnie (link) i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika na 190 stopni na 20-25 minut (jak zaczną się rumienić).

To make the dough warm the milk until it is getting nice and warm when you dip your finger in it. Add the milk to a mixing bowl of the bowl of your stand mixer. Add the sugar and stir to dissolve. Add the yeast and stir to combine. Let the yeast rest for 5 minutes. Add the beaten eggs and melted butter to the bowl and stir to combine. While the mixer is running slowly add the flour and salt and mix until the dough comes together. Mix for a whole five minutes to work the dough well. Turn off the bowl and let the dough sit in the bowl of the mixer for 10 minutes. After the rest period turn the dough out into a lightly oiled bowl, cover the bowl with plastic wrap and refrigerate the dough for at least 8 hours up to overnight.

Put into Silicone baking mould and let rise 30 minutes. Bake at 350 degrees for about 20 minutes or until golden brown.

DSC_6496DSC_6501

Z podanego przepisu wychodzi 15 pączków.

DSC_6503

DSC_6546

Polewy to biała i gorzka czekolada roztopiona w kąpieli wodnej.

DSC_6518DSC_6515

Te pączki, które urosły dość duże przekroiłam na pół i posmarowałam kremem czekoladowym. Równie dobrze sprawdzi się też dżem czy miód.

DSC_6505DSC_6539

Zapraszam na mój Instagram: ms._fobia

Facebook: Msfobiablog

oraz snapchat: emilion3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s