Wegański Sernik

Składniki na spód:

  • szklanka daktyli
  • 160g płatków owsianych (można pomieszać z jaglanymi lub migdałowymi)
  • 8 łyżek masła orzechowego

Składniki na masę serową:

  • 200g orzechów nerkowca
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 100g oleju kokosowego
  • pół szklanki miodu lub ksylitolu
  • cytryna
  • szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie aromat do ciasta

DSC_6743

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na minimum 30 minut, po tym czasie przekładamy je do blendera i miksujemy. Dodajemy resztę składników, mieszamy i tak powstałą masę przekładamy do foremki (u mnie). Orzechy nerkowca również zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut (najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc). Miksujemy orzechy i dodajemy stałą część mleka kokosowego (najlepiej jest je trzymać w lodówce, wtedy nie będzie problemu), olej kokosowy, skórkę i wyciśnięty sok z całej cytryny, miód oraz szczyptę soli, wszystko blendujemy na gładką masę. Tak powstałą masę (powinna przypominać z wyglądu twaróg) wylewamy na spód i wkładamy do zamrażalnika na 3-4h. Po tym czasie zostawiamy ciasto w temperaturze pokojowej na około 20 minut i przygotowujemy polewę. Połowę tabliczki czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej wraz z 1,5 łyżeczki oleju kokosowego.

DSC_6747

Później spokojnie możemy trzymać ciasto w lodówce.

DSC_6751DSC_6757DSC_6763

Ach i dziś jest nie tylko dzień matki ale i moje urodziny. Także to ciasto jest całe dla mnie.

DSC_6771

Zapraszam na mój Instagram: ms._fobia

Facebook: Msfobiablog

oraz snapchat: emilion3

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s