Krówki

Składniki:

  • puszka mleczka kokosowego (stała część)
  • szklanka brązowego cukru (ja używam o pojemności 200ml)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (czubate)

Przesypujemy cukier do wysokiego garnka (podczas gotowania tworzy się piana) wraz ze stała częścią mleczka (pół godziny wcześniej włożyć je do lodówki), gotujemy na małym ogniu aż do połączenia składników. Następnie dodajemy olej kokosowy i gotujemy 20 minut do uzyskania płynnej konsystencji-polewa karmelowa lub około 40 minut- krówki. Masę cały czas trzeba pilnować i mieszać, żeby nie przypaliła się nam od spodu.

Wcześniej szykujemy naczynie i wykładamy je papierem do pieczenia. Masę przelewamy do formy, studzimy, a następnie wkładamy do lodówki, aż do pełnego zastygnięcia. Krówki kroimy, zmoczonym w zimnej wodzie, nożem i zawijamy w kawałki papieru do pieczenia.

Gotowe krówki możemy trzymać poza lodówką, lecz z każdym dniem będą one twardsze. Najlepiej zjeść od razu.

DSC_0605DSC_0601DSC_0607

Zapraszam na mój Instagram: ms._fobia

Facebook: Msfobiablog

oraz snapchat: emilion3

Reklamy

6 myśli na temat “Krówki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s