Składniki:
- 150g czekoladowych herbatników
- 100g masła
- 200ml śmietany 36%
- śmietan-fix
- masa krówkowa/ kajmak
- borówki
Herbatniki kruszymy na drobny „piasek” i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Część ciasta (2/5) przekładamy na spód foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), smarujemy masą krówkową i przykrywamy ciastem (2/5). Odkładamy do lodówki na czas przygotowywania białej masy. Ubijamy śmietanę (można dodać łyżeczkę cukru pudru) i na koniec mieszamy ze śmietan-fix (jeżeli ciasto będzie zjedzone od razu, można go pominąć, bez tego śmietana się po prostu rozpłynie). Wykładamy na wcześniej przygotowany spód i posypujemy resztą ciasta (1/5). Dekorujemy ulubionymi owocami. Wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jeden kawałek ciasta ma około 200kcal.
Zapraszam na mój Instagram: ms._fobia
Facebook: Msfobiablog
oraz snapchat: emilion3
Jakie wymiary tej foremki? 🙂
PolubieniePolubienie
Nie pamiętam, ale była raczej z tych mniejszych. 🙂
PolubieniePolubienie
wszystko się rozpadło!!!!
PolubieniePolubienie
Co dokładnie masz na myśli mówiąc, że wszystko się rozpadło? Nie jedna osoba robiła już to ciasto i każdy był zadowolony.
PolubieniePolubienie